Bolig

Velg bordlampe og dekorative lamper som kompletterer boligen din

Det tar tid å innrede en ny bolig, og mange vil mene at det er en prosess som aldri blir ferdig. Det er selvfølgelig hyggelig å fornye interiøret med jevne mellomrom, men det er også behagelig å få på plass de grunnleggende faktorene relativt raskt. Da er det enklere å dra full nytte av alle rom i boligen, samtidig som du også vil se muligheter istedenfor mangler og halvferdige løsninger. God belysning, herunder også dekorativ belysning, er noe du bør ha fokus på.

Forskjellige typer belysning – fra grunnbelysning til dekorasjon og stemning

Til å begynne med er det viktig å ha et forhold til de ulike kategoriene belysning. En taklampe har en helt annen funksjon sammenlignet med en bordlampe, og det er derfor også viktig å tenke funksjon og behov før form og design.

Grunnbelysning eller generell belysning handler om taklamper, downlights og andre lyskilder som lyser opp et helt rom, og skaper en grunnleggende belysning. Denne kompletteres så med funksjons- eller arbeidslys, som har en mer spesifikk funksjon. Til slutt finner vi dekorative lamper, kjøp bordlampe i svart & hvit for å komplettere grunnbelysningen og arbeidslys. Legg merke til at dekorativ belysning ikke trenger å ha noen spesifikk nyttefunksjon, men lampen og lyset er en dekorasjon i seg selv.

Bordlamper og andre frittstående lamper som skaper harmoni eller kontrast

En bordlampe, stålampe eller gulvlampe er per definisjon flyttbar, noe som gjør det mye enklere å eksperimentere med forskjellige kombinasjoner og løsninger. Grunnbelysningen i et rom vil ofte være gitt, selv om det er mulig å endre mye med nye pærer, fargetemperatur eller dimming, men en ny bordlampe er også en helt ny lyskilde. Den kan være en forlengelse av andre elementer i belysningen, og på den måten skape en harmonisk helhet, eller kanskje være en kontrast mot resten av interiøret.

Kontraster kan være svært spennende både når det gjelder farger, møbler, lampevalg og annet interiør. Det er ikke gitt at alle vegger i et rom skal være malt i samme farge, og det kan være spennende å krydre et moderne interiør med et klassisk møbel i retrostil. Det samme gjelder også for belysning, der en sober og diskre grunnbelysning gjerne kan kombineres med et mer lekent innslag i form av en fargerik designlampe.

Smarthjemløsninger gir fleksibilitet

I 2022 er det svært enkelt å komme i gang med smarthjemløsninger, og du kan få enkle fjernstyrte lyspærer for under hundrelappen. Belysning er også et område der smarthjem faktisk gir mening, og der forskjellige «scener», scenarioer og automasjon kan hjelpe deg med å få det meste ut av lampene du allerede har.

Frittstående lamper kan være ekstra passende til en enkel smarthjemoppgradering, i og med at du da kan samle flere bordlamper eller gulvlamper til en og samme bryter eller hendelse i et smarthjemsystem. Hvis du har mange bordlamper i et rom, kan det være svært behagelig å la de styre seg selv i takt med dagslys og tid på døgnet. Da er det enkelt å skape et lysbilde som kompletterer boligen din.

You may also like