Diverse

Takløsninger – tenk nytt når du bytter tak

Taket spiller en helt avgjørende rolle i alle bygg, med tanke på at det er takkonstruksjonen som skal beskytte mot både vær og vind. I Norge er dessuten taket utsatt for ekstremt skiftende forhold, fra stekende sol og høye temperaturer til tung snø. Det finnes mange takløsninger å velge mellom på markedet, fra smarte plasttak til plater og tradisjonell takstein.

Ulike tak til forskjellige behov

Et tak må helt åpenbart være tilpasset både omgivelsene og selve konstruksjonen. For eksempel kan et smart plasttak – takplater i høy kvalitet – være et godt alternativ til for eksempel tak over uteplass eller veranda. Pass bare på snømengden, særlig i områder med mye snø. Plasttak har mange fordeler, og til sin bruk kan det være et både effektivt, pent og rimelig alternativ.

Når det gjelder et klassisk tak på en enebolig stilles det helt andre krav. Det er viktig å huske på at selve overflaten som du ser, ofte i form av takstein, bare er det ytterste laget. Takstein eller andre materialer er en første barriere mot vær og vind, men det er takpapp og andre materialer under som sørger for at det ikke trenger inn fuktighet i bygget.

Vedlikehold og levetid

Alle tak trenger tilsyn, det er ikke uten grunn at husforsikringen som regel bare dekker følgeskader av lekkasjer i tak. Samtidig finnes det tak som er tilnærmet vedlikeholdsfrie. For eksempel lages det pene tak med plater i metall, med lang levetid og et design som ligner på klassisk takstein.

Ulike typer takstein kan også være et fornuftig, som en tommelfingerregel har såkalt betongtakstein en forventet levetid på omtrent 50 år. Tegltakstein kan ha en levetid på opptil 75 år, noe som sannsynligvis er en god del lengre enn den forventede levetiden til undertaket. Derfor kan du selvfølgelig velge takstein med god samvittighet, men vurder også de ulike alternativene når du skifter tak eller bygger ut.

You may also like