Det finnes én eller flere Rubiks kube i de aller fleste norske hjem, og da er det selvfølgelig den klassiske 3*3*3-varianten som det er snakk om. Denne versjonen er uten tvil den som er mest kjent, men det finnes også en rekke andre Rubiks-størrelser å velge mellom. Noen er enda enklere enn standard, med 2*2*2-versjonen som et godt eksempel, andre er nesten latterlig kompliserte – med opptil 19*19 flater eller mer.
Tre ganger tre er mer enn nok for de fleste
Til å begynne med er det greit å gjøre det klart at den helt vanlige versjonen, med til sammen 54 flater på seks sider, er mer enn nok for de aller fleste. Utvalget er også størst i denne kategorien, se https://mastercubestore.no/44-alle-produkter med en rekke forskjellige størrelser og formater. De fleste konkurranser innen såkalt «speedcube» skjer også med de klassiske standardkubene.
En vanlig kube er på ingen måte enkel å løse. Det er praktisk talt umulig å løse kuben uten en strategi – da alle endringer du gjør vil «ødelegge» noe du allerede har ordnet på en annen side. Det er derfor det er helt nødvendig med algoritmer og teknikker, som lar deg flytte på flater uten at det forstyrrer de områder som du allerede har samlet på ønsket måte.
Et steg videre med fire ganger fire – eller spinnville 19 ganger 19?
Det er laget kuber med formater helt opptil 33*33*33 sider, men slike kuber kan egentlig ikke brukes på noen praktisk måte. Det er kuber med format 17*17*17 eller 19*19*19 som er de største du kan kjøpe i vanlige butikker, og de representerer egentlig grensen for hva som er mulig å løse. Verdensrekorden for å løse en 17*17*17-kube er på nesten en time, samtidig som topputøvere løser den vanlige standardkuben i løpet av noen få sekunder.
Vanskelighetsgraden vokser altså eksponentielt når kubene blir større, og derfor er en kube med fire ganger fire flater på hver side mer enn nok for de aller fleste som vil ta et trinn videre fra standardkuben. Det er viktig å huske på at mange av teknikkene som du har lært deg på en 3*3*3-kube ikke nødvendigvis vil fungere på en 4*4*4-kube – noe som kan være svært utfordrende.
Andre design og former når kubene blir større
En Rubiks kube vokser ikke proporsjonalt med flere flater, da ville de aller største kubene blitt gigantiske. En slik stor kube ville ikke kunne holdes i to hender, og det hadde vært praktisk talt umulig å løse den. Derfor er de større kubene også designet litt annerledes:
- Kantenes bredde er tilpasset enkel bruk, og bredden er derfor tilsvarende en vanlig Rubiks kube. Radene innenfor er laget betydelig smalere, slik at kubens totale størrelse er håndterbar.
- Dessuten er kubene vanligvis ikke helt rette, men er laget med en mer ergonomisk buet form. Det er nødvendig for å gjøre det mulig å holde de litt større kubene på en god måte.
Det er helt enkelt mye spennende å utforske utover de vanlige kjente og kjære standardvariantene av Rubiks kube.