Det kan være tøft å komme seg inn på arbeidsmarkedet, og det er ikke alltid at stillinger lyses ut gjennom kanaler som NAV eller Finn. Derfor kan det også i noen tilfeller være relevant med en åpen søknad til potensielle arbeidsgivere.
Finn bedrifter som er relevante
Stillinger som lyses ut åpent representerer selvfølgelig et helt konkret behov hos en bedrift, men samtidig åpner en stillingsutlysning for hardere konkurranse fra andre søkere. Det er likevel helt kritisk å bare bruke tid på potensielle arbeidsgivere som faktisk er relevante. Bruk en søketjeneste som Bedriftsbasen til å finne lokale bedrifter som kanskje har behov for kompetansen som du har.
Offentlige virksomheter må følge egne regler og rutiner for utlysing av stillinger, en åpen søknad kan kanskje i noen tilfeller være et signal på at du er interessert av en jobb – men innenfor det offentlige må altså ansettelser skje gjennom den vanlige prosessen med utlysning. Private arbeidsgivere står friere når det gjelder å ansette uten å lyse ut stillingen.
Skreddersy en åpen søknad til bedriften
Det er viktig at en åpen søknad er skreddersydd til bedriften som du leverer den til, søknaden kan altså ikke være helt generell. Noen selskaper skriver eksplisitt på nettsidene sine at det er mulig å levere en åpen søknad, og da er det også ofte mulig å finne noe informasjon om hvilken kompetanse som er etterspurt, og hvordan du kan speile de behovene i søknaden din.
Noen bedrifter har ansettelsesbehov som er enklere å forutse, det gjelder for eksempel virksomheter med tydelige behov i sesonger som sommer og jul. Det kan være smart å være tidlig ute med en åpen søknad, og på den måten kanskje lande en sommerjobb eller annen midlertidig ansettelse allerede før bedriften har lyst ut stillingene.
Det er altså fortsatt rom for åpne søknader, men vurder potensielle alternativer nøye – og skreddersy alltid søknaden.