Diverse

Kostnadseffektiv logistikk – alt handler om de små detaljene

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Kostnadseffektiv og rasjonell logistikk er helt avgjørende innenfor de aller fleste bransjer, selv om rendyrkede transport- og logistikkselskaper selvfølgelig har ekstra fokus på dette området. Avanserte logistikksystemer, roboter og artifisiell intelligens kan være imponerende aspekter ved profesjonell logistikk, men mye handler også om de små detaljene. Effektiv pakking med såkalte eurokasser på pall er bare et eksempel.

Standardisering er nøkkelen

I mange situasjoner er standardisering nøkkelen. Se for deg en verden der det ikke fantes verken containere med standardmål eller standardiserte pallesystemer. En stor andel av logistikken måtte ha skjedd manuelt, med en mengde ulike inkompatible emballasjeformat.

Heldigvis er realiteten en helt annen, med globale standarder på flere områder. Det er det som er så fint med for eksempel eurokasser, som er plastikkasser tilpasset til den tradisjonelle standardisert europallen med mål 1200 mm, 800 mm. Selve kassene er vanligvis ikke i helpallstørrelse, men det finnes kasser i størrelser fra 1/8-palle opp til 1/2-palle. Slike kasser kan stables på hverandre i ulike kombinasjoner om hverandre, slik at plassen på pallen utnyttes optimalt.

Balansen mellom «just in time» og lokalt lager

Å finne en balanse mellom såkalt «just in time» og lokalt lager er en annen utfordring som bygger på styring av de små detaljene. Få virksomheter vil kunne drive forretning basert på ekstrem «just in time», der alt av deler og materialer ankommer akkurat når det er bruk for de, men samtidig vil de aller fleste bedrifter ha et ønske om å unngå unødvendige lagerbeholdninger som støver ned.

Derfor er det nødvendig med styring av lagerbeholdningen helt ned på det mest granulære nivået. Det er ikke nok å vite at det finnes en million skruer på lager, du må vite nøyaktig hvor mange det finnes av hver type. Det er først da du kan ta riktige beslutninger om innkjøp, enda et eksempel på at kostnadseffektiv logistikk definitivt handler om alle de små detaljene.

You may also like