Diverse

Info om ukulele du kan bruke på pubquizen!

Ukulelen er kanskje ikke det aller mest populære instrumentet, men det har i hvert fall en av de mer interessante og mest eksotiske bakgrunnshistoriene av instrument som vi bruker. Instrument som piano og fiolin ble laget først i Italia, og deres navn stammer fra italienske ord. Piano på italiensk betyr på en måte «sakte», mens ukulelen kommer fra et helt annet sted i verden. Rettere sagt, fra Hawaii og det er et medlem av gitarfamilien, noe som man kan se bare ved hvordan det er utformet. Bare navnet ukulele ar en eksotisk lyd ved seg, da det ikke er noe vi har i vårt eget språk, så det er liksom litt gøy å si.

Selve instrumentet har sin opprinnelse fra Hawaii, hvor innbyggerne på 1800-tallet ble inspirert av portugisiske innvandrere som flyttet til øyene og tok med seg machete. Ikke det sverd-lignende våpenet, men et instrument som av naturlige årsaker da har likheter med ukulelen. Siden da har populariteten til instrumentet blitt spredt rundt om i verden, men med en hovedkjerne i USA. Det finnes fire ulike typer, som du kan kjøpe på Danmusikk. Det er soprano, concert, tenor og baryton, alle med sin særegne lyd, og gode argument for å kjøpe det.

Selve navnet ukulele, slik det er fra Hawaii, oversettes til noe som «jumping flea» eller hoppende loppe. Og om du liksom hører på lyden den lager, den slags glade, hoppende lyden, så kan du forstå hva som menes med det. Som du sikkert også forstår så har ukulelen vært veldig viktig i å etablere hawaiiansk kultur i resten av verden og den ble også ivrig promotert av kongelige i Hawaii. En av de beste produsentene av ukulele er fra Hawaii med navn Kamaka, men det finnes naturligvis også andre merker, som Santana eller Williams Acoustics som du kan få på Danmusikk. Har du lyst til å ta del av en gammel kultur og tradisjon, som er så langt vekke fra vår egen, så er ukulelen et veldig godt sted å starte. Spill på den og innbill deg at du er på Hawaii!

You may also like